Friday, November 24, 2017

Black Friday.

Black Friday, η ακόμα ένας τρόπος να πεις, "ας χτυπήσουμε αλύπητα τον μικρομεσαίο επαγγελματία, που ξέρουμε πως δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί, πουλώντας ότι στοκ μαλακία έχουμε στις αποθήκες!". Μια ημέρα αφιερωμένη στην αχόρταγη απληστία των ανεξέλεγκτων πολυεθνικών αλλά και στον μέσο καταναλωτή του σήμερα, που ποσώς νοιάζεται για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από ένα -50%. Πράγμα που στην πραγματικότητα, ίσως να είναι λιγότερο από -10% δεδομένης της αυξομείωσης των τιμών σε τέτοιες περιόδους. Το οποίο στην τελική, να μην έχει κανέναν σκοπό ελάφρυνσης του καταναλωτή, αλλά ισχυροποίησης της ψυχολογικής και κοινωνικής χειραγώγησης του προμηθευτή και εννοείται, του οικονομικού κέρδους.

Φυσικά δεν λεω πως όλοι εδώ είστε ηλίθιοι που πήγατε για ψώνια κι εγώ είμαι ο έξυπνος. Εννοείται πως μια μειωμένη τιμή στα αγαθά είναι κάτι που όλοι αποζητούμε καθημερινά, όμως καλό είναι πίσω από το κάθε δόλωμα, να βλέπουμε τον θύτη. Πίσω από την κάθε πράξη, να βλέπουμε συνέπειες. Την ίδια στιγμή που κόσμος συνωστίζεται στις 5 το χάραμα για να τσιμπήσει νέα smartphones, εξαθλιωμένοι εργάτες συνωστίζονται σε εργοστασιακές μονάδες για να βαρέσουν το καθημερινό τους 20ωρο για ψίχουλα, γνωρίζοντας πως η κατάσταση θα συνεχίστει επ άπειρον έτσι καθώς υπάρχει έντονη ζήτηση.

Καλώς ή κακώς η περίοδος των επαναστάσεων μοιάζει μια μακρινή ανάμνηση. Ίσως όλη αυτή η επανάληψη στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού να οδηγήσει σε μια επόμενη, σε βάθος χρόνου. Τι ωφελεί όμως να ανήκουμε σε μια γενιά που δημιουργεί καταπίεση αντί να την καταπολεμά;

Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τις Παρασκευές, λιγότερο "μαύρες" για εκατομμύρια ανθρώπους εκεί έξω.