Friday, January 16, 2015

I Have A Dream.

"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character."
Martin Luther King, Jr.

Σαν σήμερα πριν 86 χρόνια γεννήθηκε σε αυτόν τον κόσμο μια από τις πιο εμβληματικές και εξέχουσες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Ο Martin Luther King. Τόσο πολιτικός ακτιβιστής όσο και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης, ο King δεν άργησε να αλλάξει το πολιτικό και πολιτισμικό σκηνικό της μεταπολεμικής Αμερικής αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Η μάχη του εναντίον των φυλετικών διακρίσεων κατέστησε την πλειονότητα των αφροαμερικάνων αποδεκτή στο ευρύ κοινό, καθώς και άνοιξε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις προοδευτικών αντιλήψεων που ακολούθησαν κατά την δεκαετία του '70. 

Το 1964 τιμήθηκε για την ειρηνοποιητική του δράση με το βραβείο Νόμπελ μόνο για να δολοφονηθεί εν ψυχρώ τον Απρίλιο του 1968 από μέλος ρατσιστικής συνωμοσίας. Αν και έφυγε νέος σε ηλικία μόλις 39 ετών, οι αγώνες και τα επιτεύγματά του συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εμπνέουν ειρηνευτικά κινήματα ανά τον κόσμο μέχρι και σήμερα. 

Λίγοι άνθρωποι δίνουν τη ζωή τους για τα ιδανικά και τα "όνειρά" τους και ακόμα πιο λίγοι ζουν για να τους θυμούνται. Δυστυχώς λόγω της διαρκώς αυξανόμενης επιφανειακότητας μας τείνουμε να σιωπούμε και να διαλέγουμε εύκολους και ασφαλείς δρόμους. Το φαινόμενο χειροτερεύει όσο περνούν τα χρόνια. Όμως μέρες σαν αυτήν μας θυμίζουν πως πάντα υπάρχει ελπίδα. Πάντα θα υπάρχει έστω ένας που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος στους ώμους του και να φέρει την αλλαγή. Άνθρωποι όπως ο King βέβαια δεν γεννιούνται κάθε μέρα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του έστω και θεωρητικά. Να τον τιμάμε που και που με τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Όπως είπε και ο ίδιος:

"Our lives begin to end the day we become silent about things that matter."


Στη μνήμη του.